Visa webbversion
TIDNINGEN FÖR MILJÖPROFFS
Nyhetsbrev vecka 26
­
Brexit skapar osäkerhet på klimatområdet
Analys Att Storbritannien nu tänker lämna EU kan få konsekvenser för EU:s förmåga att driva en tuff klimatpolitik. Det kan också få betydelse för Storbritanniens satsningar på förnybar energi.
­
Världens första elväg invigd
Innovation Sandviken har fått världens första elväg för tung lastbil på allmän väg. Under två år ska demonstrationssträckan nu testas och utvärderas.
­
­
Så ska använda textilier få nytt liv
Avfall En automatiserad sortering av textilier. Det ska få materialåtervinningen av textilier att öka i Sverige. Nu ska metoden testas med kläder som samlas in i Malmö och Stockholm.
­
"Utsläppen från trafiken måste minska 70 procent"
Klimat Den dåliga luften i våra större städer ger hälsoskador som kostar 30-42 miljarder per år. Därför måste luftföroreningarna minska. På onsdagen överlämnade Miljömålsberedningen sitt förslag för en ny klimat- och luftpolitik till regeringen.
­
Paris utses till världens klimatstad
Klimat Paris är vinnare i Världsnaturfondens stadsutmaning, Earth Hour Capital 2016. Staden prisas för sina ambitiösa klimatåtgärder, sin långsiktiga vision och vilja att samarbeta och dela kunskap.
­
"Klimatkompensation är ingen gåva"
Debatt För att modernisera skattelagen har regeringen lagt ett förslag om avdragsrätt för frivillig klimatkompensation. Tyvärr innebär det godtycke och rättsosäkerhet, skriver Claire Wigg, vd för klimatkompensationstjänsten Zeromission.
­
”Farliga kemikalier måste bort mycket snabbare”
Debatt Trots en bra lagstiftning finns många av de farligaste kemikalierna kvar i produkter som vi använder varje dag. Motståndet från industrin gör att arbetet med att få bort kemikalier som hotar vår hälsa eller miljö går oerhört långsamt. Det skriver Elis Carlström, forskningschef på industriforskningsinstitutet Swerea, i en debattartikel.
­
Trerättersmenyn jag önskar från miljö- och klimatministrarna
Krönika Flertalet frågor som förra miljöministern, Åsa Romson, lyfte fram, hänger i luften – bordet är under dukning. Det gäller på både Karolina Skogs miljödepartement och UD, där Isabella Lövin parallellt med bistånd ansvarar för klimatet. För att hinna till bords under mandatperioden får både Skog och Lövin bära flera tallrikar samtidigt. Det skriver KTH-forskaren Mikael Karlsson i en krönika.
­
Lediga jobb
­
Senaste nyheterna
­
Annonsera
­
Prenumerera på tidningen
­
Avbeställ nyhetsbrevet
­
Tipsa oss om nyheter
­
­
Får du nyhetsbrevet utan att själv ha tecknat dig för det? Det beror på att du lämnat ut din e-postadress till någon av våra samarbetspartners och samtyckt till att få information från tredje part.

Vill du avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet klicka här.

© AB Nordreportern 2014
RSS Feed Twitter Facebook
Miljö & Utveckling
090-700 900
info@miljo-utveckling.se
Ansvarig utgivare: Catrin Offerman